0252 - 347 534 info@firstdelivery.nl

Brexit

slider-bg-firstdeliveryservice

Ook 2019 zal weer voor een groot deel in het teken staan van de naderende brexit. De uittredingsdatum op 29 maart 2019 staat met rode letters in de agenda, maar er is nog altijd geen duidelijkheid over wat Europese en Britse ondernemers te wachten staat. 2018 eindigde in Groot-Brittannië met veel politieke rumoer. Wat is de huidige stand van zaken?

Na lang een moeizaam onderhandelen hebben Britse en Europese onderhandelaars een conceptversie van het uittredingsakkoord bereikt. Dit document regelt de afhandeling van het vertrek en voorziet ook in een overgangsperiode na 29 maart 2019 waarin een nieuwe (handels)relatie kan worden besproken.

Waar Europese politici zich over het algemeen prima in het document kunnen vinden, heeft het in Groot-Brittannië voor de grootst mogelijke ophef gezorgd. Oorspronkelijk zou het Brits parlement op 11 december 2018 over het uittredingsakkoord stemmen. Dit is – vanwege een gebrek aan steun voor het plan – uitgesteld tot de week van 14 januari 2019. De stemming is cruciaal voor een brexit-deal. Zonder steun van het Brits parlement is een no-deal-brexit zeer waarschijnlijk.